Nové teplotní rekordy v Chorvatsku, Dubrovník překonává teplotní rekord moře






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
pláž v Dubrovníku

Chorvatsko

ZÁHŘEB, 3. září (Hina) – Průměrné a průměrné maximální teploty vzduchu na všech meteorologických stanicích v prvních osmi měsících roku 2024 byly vyšší než průměr za referenční období 1991 až 2020 a Dubrovník překonal teplotní rekord moře, ukazují údaje Chorvatské meteorologické a hydrologické služby (DHMZ) .

Do 26. srpna byl překonán rekord průměrné denní teploty vzduchu na stanicích Bilogora a Gradište.

Letošní srpen byl nejteplejším měsícem zaznamenaným na 23 stanicích a od roku 1961 byl nejteplejší na 16 stanicích (Bilogora, Bjelovar, Daruvar, Dubrovník, Gospić, Gradište, Osijek, Parg, Puntijarka, Rijeka, Senj, Sisak, Slavonski Brod, Zadar, Záhřeb – Maksimir, Zavižan).

Rekord maximální denní teploty vzduchu byl překonán na 17 stanicích a denní maxima od roku 1961 byla překonána na 13 stanicích.

Také letošní červenec byl téměř na všech stanicích DHMZ rekordně teplý, březen patřil mezi tři nejteplejší a únor měl nejvyšší průměrné teploty, jaké kdy byly zaznamenány.

Stejný trend byl pozorován u průměrných maximálních teplot vzduchu.

Ohledně teploty moře dosáhla v Dubrovníku 16. července 30 stupňů Celsia. To odpovídalo nejvyšší teplotě moře zaznamenané v Chorvatsku na stanicích DHMZ, naměřené v Crikvenici 18. července 2023.

Dubrovník

Dubrovník

Meteorologové upozorňují, že letošní rekord pro Dubrovník ještě neprošel všemi potřebnými ověřovacími kroky, takže za platné absolutní maximum pro město na jihu Jadranu je stále považováno 29,1 stupně, naměřeno 4. července 2022.

Tři vlny veder zasáhly větší část země než loni

Chorvatsko letos zažilo tři vlny veder a předběžné údaje naznačují, že letošní varování před jejich výskytem byla po celé zemi rozšířenější než v roce 2023.

Meteorologové a prognostici odhadují, že kvůli globálnímu oteplování bude nárůst teploty pokračovat, což povede k dalšímu nárůstu minimální a maximální teploty vzduchu.

I když ne každé léto bude nutně teplejší než to předchozí, očekává se, že vlny veder budou v budoucnu intenzivnější, déle trvající a pokrývají větší území než v minulých desetiletích.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *