Sjednocení chorvatských potomků v Patagonii






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Patagonie

Patagonie

Chorvati v Patagonii, nejjižnějším regionu Argentiny, tam hledají lidi chorvatského původu do nedávno založené skupiny „Croatas en la Patagonia“, která se hodlá stát spolkem.

Chci, aby věděli, že existujeme, a přidali se k nám, řekla zakladatelka Adriana Curin místním novinám El Chubut. Curin, jehož dědeček byl Chorvat, žil 17 let v hlavním městě Buenos Aires, kde existují chorvatské spolky.

Když se vrátila do patagonského města Puerto Madryn, viděla, že tam nikdo není.

Když jsem se usadila, napadlo mě, že bych mohla podpořit založení spolku, řekla v tom pobřežním městě s asi 100 000 obyvateli.

Vím, že je zde mnoho lidí chorvatského původu, protože jejich příjmení končí na CH (Ć), dodala.

Curin začal psát obyvatelům jiných měst v Patagonii, jako jsou Cipoletti, Esquel, Gaiman a Rawson, takže nyní je ve skupině mnohem více lidí.

Chorvati v Argentině

Patagonie

Rodina Crljenů zajistila, že ulice na jihu Madryinu byla pojmenována „Chorvatsko“. Město bylo založeno v roce 1865, kdy zde zakotvila velšská loď. Existuje tedy spolek Velšanů a také Italů.

V 19. století tam začali přicházet i Chorvati za prací a lepším životem. Curinová kromě rozhovorů s místními novinami navštěvuje i další tamní instituce, aby poukázala na svůj čin, ale také aby asociaci zaregistrovala.

Jedním z motivů pro založení spolku je šíření informací o možnosti získat chorvatské občanství, které se uděluje na zastupitelském úřadu v Buenos Aires.

Podle chorvatského velvyslanectví v Argentině žije v Argentině asi 300 000 potomků chorvatských přistěhovalců.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *