Hasiči zachraňují životy turistů na ostrově Hvar






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Jaro je skvělý čas k návštěvě Hvaru

Stari Grad, Hvar

Potěšující příběh z ostrova Hvar byl včera sdílen na facebookové stránce Hasiči – 193 (Hasiči – 193).

Svědek vyprávěl, jak hasiči zachránili život turistovi ve Stari Gradu na ostrově Hvar.

„Dobrý den, mám obrovskou pochvalu za dva hasiče, kteří 3. září 2024 zachránili život muži. Ten den kolem 15:30 se turistce v restauraci na náměstí Ploča náhle udělalo nevolno a dostal infarkt.

Jeho přátelé začali panikařit a volali o pomoc. Během 10 sekund se k němu přiřítil mladík, který seděl v nedaleké kavárně a ptal se, zda volali záchranku, ale majitel už s nimi telefonoval,“ začínal příspěvek.

Mladý hasič rychle běžel na pomoc a zavolal zálohu.

„Mladík měl na sobě hasičskou košili, takže předpokládám, že byl jedním z nich. Okamžitě zavolal kolegům, protože ačkoli sanitka přijela velmi rychle, čekání na ně se jim mohlo stát osudným.

Asi minutu po jeho zavolání přijel hasičský džíp s přenosným defibrilátorem a hasič okamžitě zahájil resuscitaci, která turistce nakonec zachránila život,“ pokračoval příspěvek.

Rychlý zásah hasičů zachránil turistce život.

Před příjezdem záchranářů se podařilo muži obnovit tep.

„Jeho mladší kolega přejel s kyslíkem a podařilo se mu vrátit puls, než přijela záchranka. Později jsme se dozvěděli, že ten muž byl ‚celkem modrý‘ a bez pulsu, klinicky mrtvý, a hlavně díky hasiči ze Stari Gradu přežil.

Zraněný muž byl letecky transportován do Splitu k dalšímu ošetření a zotavení. Obrovská pochvala patří hasičovi, který pohotově jednal a zachránil muži život ještě před příjezdem záchranky, a jeho mladšímu kolegovi za rychlé myšlení a vynalézavost.

Bez nich dvou by tito turisté smutně vzpomínali na svou dovolenou v cizí zemi na tragickou smrt svého přítele nebo člena rodiny,“ uzavřel příspěvek.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *