Chorvatsko je mistry Evropy ve vodním pólu U-19






Chorvatský tým vodního póla U-19

(Foto: European Aquatics)

Chorvatský tým vodního póla do 19 let získal titul mistrů Evropy.

V napínavém sobotním finále v bulharském Burgasu porazili Černou Horu 10:8 v penaltovém rozstřelu poté, co zápas skončil 7:7 na konci poslední čtvrtiny.

Nádherná zpráva a krásný moment z jižního Bulharska. Poprvé v historii kontinentální soutěže na této věkové úrovni vyhrálo hlavní cenu Chorvatsko po dvou stříbrných medailích v letech 1994 a 2004.

Nejen, že vyhráli, ale naprosto zaslouženě, podle výkonů v průběhu týdne, v každém zápase a hlavně ve finále o zlato.

Chorvatský tým vodního póla U-19

(Foto: European Aquatics)

Náš start v Burgasu byl jako obvykle monumentální. V polovině druhé čtvrtiny jsme vedli 3:0 (góly Šušiće a Pavliće), čímž jsme zcela zablokovali veškeré pokusy o naši branku.

Obrana byla vynikající, s četnými bloky, a ať se prosadilo cokoliv, kapitán Mauro Ivan Čubranić to zastavil. Skutečnost, že Černá Hora vstřelila pouze svůj první gól a sekundu před koncem druhé čtvrtiny, mluví za vše. Ve třetí čtvrtině se Černá Hora začala vracet.

Chorvatský tým vodního póla U-19

(Foto: European Aquatics)

Jsou příliš silní na to, aby hra skončila tak snadno. Dvěma góly Janoviće a jedním levou rukou Stupara a také gólem našeho Burđeleze Černá Hora v poslední čtvrtině vyrovnala na 4:4.

Na začátku čtvrté čtvrtiny se Chorvatsko opět blýsklo v útoku. Nejprve nás Burđelez z dálky dostal do vedení 5:4 a poté ze dvou metrů přidal další centr Tončinić bekhendovým úderem (stejně jako v semifinále) na 6:4.

Na hodinách zbývalo jen pět minut. Černá Hora se však odmítla vzdát a vážně hrozila obratem zápasu. Třemi po sobě jdoucími góly se jim podařilo jít poprvé do vedení – 7:6 s Černou Horou. Zbývají méně než dvě minuty.

Chorvatský tým vodního póla U-19

(Foto: European Aquatics)

Stupar zachytil jeden z našich útoků a Burđelez si nechal vyklouznout míč z rukou, ale tým se nevzdal. Přesně 39 sekund před koncem skóroval Burđelez s výhodou muže a vyrovnal na 7-7. Skóre se nezměnilo, následovaly penalty. Janović trefil tyč; Pavlić skóroval a zvýšil na 8-7; Gojković vyrovnal; Burđelez obnovil naše vedení za stavu 9:8 a pak… Poté se do centra dění dostal nejlepší brankář mistrovství Evropy Mauro Čubranić.

Zachránil střelu Vučkoviće, Cuzzi skóroval na 10:8 a Čubranić následně zachránil Stuparovu střelu a poslal celý chorvatský tým oslavně do bazénu! Jsme mistři Evropy!!!

Mistři Evropy se vracejí domů v neděli 8. září v 18:05 na záhřebském letišti Franja Tuđmana.

Chorvatský tým vodního póla U-19

(Foto: European Aquatics)

Chorvatský svaz vodního póla blahopřeje našim mladým zlatým medailistům, všem hráčům, členům trenérského týmu a trenérovi Bajićovi. — Čubranić – nejlepší brankář mistrovství Evropy O tom nebylo pochyb. Cenu pro nejlepšího brankáře mistrovství Evropy získal chorvatský kapitán Mauro Ivan Čubranić.

Ačkoli nebylo oficiální ocenění pro nejlepšího střelce, víme, kdo to byl. Samozřejmě vlastní Dubrovnik Vlaho Pavlić s 22 góly po celý turnaj.

Chorvatský tým vodního póla U-19

(Foto: European Aquatics)

Zoran Bajić, trenér Chorvatska: „Celou dobu jsme tomu věřili. Žili jsme tím, připravovali se zápas od zápasu a vždy jsme si říkali, že každý zápas je důležitější a náročnější než ten minulý. Také jsme řekli, že to byly jen zastávky na cestě na Kilimandžáro. Nakonec jsme toho vrcholu dosáhli a věřím, že jsme si to zasloužili ještě víc, než se čekalo. Během celého turnaje jsme hráli velmi dobře a občas výjimečně dobře. Finále bylo těžké, bojovný zápas, s trochou ‚šachů‘ a pár chybičkami. Kluci však bojovali, věřili do poslední chvíle, věřili v toto vítězství a nakonec byli odměněni za všechnu tvrdou práci a obětavost, kterou jsme do této cesty vložili.“





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *