Záhřeb zavádí nedělní placené parkování






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
centů města Záhřebu

Centrum města Záhřeb

7 nových opatření pro parkování ve městě Záhřeb – včetně nedělního placeného parkování

Město Záhřeb zavádí řadu opatření, která mají vnést do svého parkovacího systému pořádek, včetně zavedení placeného parkování v neděli v první městské zóně.

Tyto změny mají za cíl zlepšit dostupnost parkování pro rezidenty s prodlouženými platebními hodinami a přísnějším vymáháním spolu s revizí oprávnění k privilegovanému parkování a vyhrazených míst.

Privilegované parkování v Záhřebu bylo po desetiletí přidělováno bez jasných kritérií, což vedlo k nepořádku, nedostatku transparentnosti, nelogickým rozhodnutím a politickým výhodám, uvádí se v prohlášení města Záhřebu, které oznámilo opatření k nastolení pořádku.

„Toto vedení města se rozhodlo řešit chaos řadou opatření a vrátit parkovací místa občanům po celém městě. Jen v zóně 1 je nutné odstranit přebytek přibližně 5 000 zvýhodněných parkovacích oprávnění oproti dostupným parkovacím místům,“ uvedl Tomislav Tomašević, starosta Záhřebu.

První opatření

„Město zatím omezilo terasy pohostinských zařízení na maximálně tři parkovací stání, čímž sladilo náklady na vyhrazené stání. Tím se uvolnilo 300 míst po celém městě. Některá místa spolu s ilustracemi před a po jsou zde.“

Druhé opatření

„Zastupitelstvo města navíc provedlo revizi vyhrazených parkovacích míst pro instituce, sdružení, firmy a další subjekty,“ pokračuje prohlášení města Záhřebu.

„V pátek vypršela platnost všech dosavadních souhlasů s vyhrazenými parkovacími stáními, nově budou povolení vydávána za zpřísněných podmínek. Tím se do konce září uvolní 300 vyhrazených míst a do konce roku kolem 500,“ dodal starosta.

Třetí opatření

Město také zavádí parkovací bloky, aby uvolnilo další místa pro rezidenty. Během veřejné konzultace bylo obdrženo celkem 320 návrhů, které jsou pečlivě zvažovány, aby bylo zajištěno, že konečný plán, který má být přijat v říjnu, bude co nejúčinnější.

Kromě těchto tří již dříve oznámených opatření zavádí město Záhřeb další čtyři zaměřená na uvolnění dalších parkovacích míst, z nichž některá byla navržena obyvateli během konzultace o parkovacích blocích.

Záhřebská ulice

Záhřeb

Čtvrté opatření

Prvním z nich je zastavení prodeje zvýhodněných parkovacích oprávnění vlastníkům nemovitostí, kteří nejsou rezidenty, což se týká 580 lidí.

Páté opatření

Druhé opatření prodlužuje dobu placeného stání v zóně 1 a usnadňuje obyvatelům parkování. Poplatky budou účtovány do půlnoci z pondělí na sobotu a do 15:00 v neděli.

Dosud platilo parkovné v sobotu do 15 hodin a v neděli zdarma.

Šesté opatření

Třetím opatřením je zvýšení poplatku za zábor parkovacích míst při stavebních pracích s výjimkou rekonstrukce po zemětřesení. Dříve byl poplatek stanoven na 16 eur měsíčně, což některým stavebním firmám umožňovalo zabírat parkovací místa na měsíce během odstávek prací.

Sedmé opatření

Konečně bude zavedeno přísnější vymáhání dvouhodinového limitu parkování v první zóně a tříhodinového limitu ve druhé zóně, což podpoří vyšší fluktuaci a uvolní více míst pro rezidenty.

„Kromě těchto opatření pro stávající parkovací místa zahájilo město Záhřeb proces výstavby veřejné podzemní garáže v Klaićevově ulici. Pro vytvoření koncepčního, hlavního a detailního návrhu byl vybrán projektant. V plánu je vybudování garáže s 800 parkovacími místy,“ uzavřel starosta Tomašević.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *