VIDEO: Silné deště zaplavují Dalmácii, nejhůře dopadl Dubrovník






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Nezařazené

Změna počasí zasáhla v pondělí velkou část země, ale silné srážky způsobily nejvíce problémů v Dalmácii.

Ulice v Zadaru, Makarské, Splitu a Dubrovníku byly zaplaveny.

Dubrovnicko-neretvanskou župu dnes zasáhlo drsné počasí s prudkými dešti a lijáky, které způsobily bleskové povodně.

Starosta Dubrovníku Mato Franković vyzval obyvatele, aby během bouře zůstali doma.

Velitel krajských hasičů Stjepan Simović poznamenal, že do 13:00 zasahovali hasiči v Dubrovníku k více než třiceti incidentům.

„Všichni hasiči jsou v terénu. V údolí Neretvy jsme měli kolem dvaceti zásahů. Dnes ráno došlo ke čtyřem incidentům na Korčule a Pelješaci a ke dvěma v pobřežní oblasti Dubrovníku. V Župě Dubrovačka a Konavle je situace klidnější.

To bude ještě chvíli pokračovat. Silný déšť vždy způsobí problémy s bleskovými povodněmi. Lidé by se měli vyhýbat jízdě, protože tam jsou značné dopravní zácpy, které ztěžují naše zásahy,“ řekl Simović.

Kvůli velkému množství srážek byl zaplaven Stradun a několik městských silnic v Dubrovníku a podél Jadranské magistrály byly hlášeny sesuvy půdy.

Turistům však podle všeho nevadí, že je Stradun pod vodou, protože procházejí hlubokou vodou. Dubrovnik Herald.

Starosta Dubrovníku Mato Franković na sociálních sítích požádal obyvatele, aby zůstali doma.

„Současné extrémní množství srážek zaplavilo téměř všechny ulice ve městě. Všechny záchranné složky jsou na místě. Bohužel to není konec. Podle předpovědí očekáváme mezi 15:00 a 23:00 extrémní množství srážek, které způsobí četné problémy, a proto vyzývám všechny občany, aby zůstávali uvnitř, pokud to nebude nezbytně nutné,“ zdůraznil Franković a zároveň obyvatelům doporučil, aby si chránili svůj majetek.

Záchranné služby dělají vše, co mohou, aby pomohly odčerpat vodu z nemovitostí, ale s tak extrémními podmínkami je nemožné plně vyřešit problém bleskových povodní, dodal.

Chorvatská meteorologická a hydrologická služba vydala pro oblast Dubrovníku oranžové varování kvůli bouřkám, silnému dešti a silnému větru, které platí až do půlnoci.

Trajektová doprava na trasách Dubrovník-Elafiti a Ploče-Trpanj a také katamaránová doprava mezi Dubrovníkem a Splitem byla pozastavena.

Zaplavené ulice v Makarské

Bouřka se silnými lijáky dnes ráno zasáhla také oblast Makarské, kde během třiceti minut spadlo 52 litrů srážek na metr čtvereční, uvádí meteorologická stanice Osejava.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *