Rodný dům bána Jelačiće z roku 1745 je restaurován






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Rodný dům bána Josipa Jelačiće v Srbsku

Rodný dům Bana Josipa Jelačiće (Foto kredit: Sadko, Wikipedia/CC BY-SA 4.0)

ZÁHŘEB, 14. září (Hina) – Starosta města Zaprešić a poslanec Željko Turk navštívil chorvatskou komunitu ve Vojvodině a oznámil další finanční podporu na renovaci rodného domu hraběte Josipa Jelačiće, bana (guvernéra) Chorvatska (1801-1859) v Petrovaradinu a pro chorvatskou komunitu v Srbsku.

Jelačić se narodil v Petrovaradin která byla součástí Slavonská vojenská hranice z tehdejší habsburské monarchie, a která je dnes součástí Vojvodiny.

Od 23. března 1848 do 19. dubna 1859 sloužil jako ban Chorvatska, patřil k rodu Jelačićů a byl významným vojevůdcem.

On je nejlépe připomínán pro jeho klíčovou roli ve vojenských kampaních během revolucí roku 1848 a pro jeho významný příspěvek ke zrušení nevolnictví v Chorvatsku.

Ban Jelačić

Ban Jelačić (Ivan Zasche/Public Domain)

„V uplynulých osmi měsících věnovalo město na renovační práce kolem 20 000 eur a my budeme pokračovat v poskytování podpory po revizi rozpočtu v letošním roce nebo po přijetí nového rozpočtu, s o něco vyšší částkou,“ řekl Turk, který se svým Podle chorvatského listu „Hrvatska riječ“ navštívili spolupracovníci chorvatskou komunitu v Srbsku.

Starosta Zaprešiće se svými spolupracovníky navštívil rodný dům hraběte Josipa Jelačiće v Petrovaradinu v Novém Sadu, kostel sv. Jiří a svatyně Tekije a setkal se s vedením Chorvatské národní rady (HNV) v Subotici.

den města Záhřeb

Slavná socha na hlavním záhřebském náměstí Bana Jelačiće (M. Gašparović/Záhřebské turistické sdružení)

Předsedkyně výkonné rady HNV Karolina Bašić poděkovala Turkovi za finanční podporu a poznamenala, že jakmile budou dokončeny renovační práce na domě hraběte Jelačiće, bude se diskutovat o způsobech, jak „udělat z tohoto skvělého muže značku a jaký druh obsahu můžeme nabídnout turistům“.

Rodný dům hraběte Josipa Jelačiće byl postaven v roce 1745 a historická budova byla v říjnu 2020 převedena do správy chorvatské komunitě.

Rodný dům bána Josipa Jelačiće v Srbsku

Rodný dům Bana Josipa Jelačiće (Foto kredit: Sadko, Wikipedia/CC BY-SA 4.0)

Srbská vláda poskytla 600 000 eur na koupi domu od soukromého vlastníka.

Dále poskytla 100 000 EUR na restaurování jeho exteriéru a interiéru a restaurátorské práce podpořily také župy Zaprešić a Osijecko-Baranja, Vukovar-Srijem a Virovitica-Podravina.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *