Jadrolinija přepraví 10 milionů cestujících v rekordním čase






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Loď Jadrolinija v Chorvatsku

Plavební šňůra

Jadrolinija, největší chorvatská osobní lodní společnost, slaví v roce 2024 rekordní rok.

Nikdy společnost nepřepravila více než 10 milionů cestujících a 3 miliony vozidel tak počátkem roku, což jsou čísla, která odrážejí ekvivalent přesunu dvaapůlkrát většího počtu obyvatel Chorvatska.

Tato působivá čísla dokládají rostoucí důležitost služeb Jadrolinije, zejména během hlavní cestovní sezóny.

Každý rok přepraví flotila Jadrolinija ohromujících 12 milionů cestujících a více než 3,5 milionu vozidel.

Během vrcholící turistické sezóny společnost provozuje více než 600 plaveb denně mezi chorvatskými pobřežními městy a ostrovy. Flotila se v současnosti skládá z 59 lodí, čímž se Jadrolinija řadí mezi deset největších světových provozovatelů trajektů specializovaných na pobřežní a námořní dopravu.

Aby Jadrolinija držela krok s poptávkou a udržela si konkurenční výhodu, rozšiřuje a modernizuje svůj vozový park. Letos dva nové rychlé trajekty, Květiny a Růžese připojí k flotile a bude pokračovat v trendu modernizace plavidel společnosti a zlepšení celkového zážitku cestujících.

Rok 2024 je pro společnost milníkem nejen díky svým rekordním číslům, ale také proto, že znamená rok 2024 společnosti Jadrolinija. 77. výročí.

V tomto historickém roce došlo k několika významným změnám, včetně spuštění největší lodi v historii Jadrolinije, lodi Dalmácie.

Plavební šňůra

(Foto: Jadrolinija)

Plavidlo v hodnotě 18 milionů EUR se 3. června vydalo na svou první plavbu z Dubrovníku do Bari. Původně postavená v roce 1993 v Norsku, Dalmácie prošla v roce 2014 velkou rekonstrukcí ve Finsku.

Nyní se může pochlubit kapacitou pro přepravu 1 800 cestujících a 350 vozidel při průměrné rychlosti 17 uzlů.

Jadrolinija také letos přejmenovala jednu ze svých nově získaných lodí na počest zesnulé chorvatské hudební legendy Oliver Dragojevič.

Iniciativa Chorvatského svazu hudebníků pojmenovat novou loď Jadrolinija po hudební legendě Oliveru Dragojevićovi byla přijata. Nová loď Jadrolinija bude plout mezi Splitem a Vela lukou na ostrově Korčula, dvě významná místa zesnulého velikána. Oliver Dragojević, který zemřel v roce 2018 ve věku 70 let, se narodil ve Vela Luka na ostrově Korčula, ale velkou část života žil ve Splitu. Nově získaná loď Jadrolinija, dříve pojmenovaná "Vela Luka," která se ke konci roku 2023 připojila k bílé flotile, má nové jméno – „Oliver," Jadrolinija to uvedla v dnešním prohlášení. Přívoz "Olivere" bude provozovat státní trajektovou linku Split - Vela Luka - Ubli a při svých každodenních plavbách se dotkne rodiště Olivera Dragojeviće. Tento básník a hudebník dojal svou hudbou celé Chorvatsko, zejména ty, kteří žijí u moře a od moře. V roce 2018 byl položen v doprovodu katamaránu Jadrolinija, a to je pocta odpovídající jeho odkazu.

Oliver (Foto kredit: Jadrolinija)

Loď, dříve známá jako „Vela Luka“, nyní hrdě nese toto jméno Olivere. Plaví se mezi Splitem a Vela Lukou na ostrově Korčula, dvěma místy úzce spojenými s Dragojevićem, který se narodil ve Vela Luce a ve Splitu strávil velkou část svého života.

V roce 2024 však existoval také cíl. A tragická nehoda se stala na ostrově Lošinj v srpnu při nástupní rampě trajektu Lastovo spadl a uvěznil námořníky pracující na trajektu. O život přišli tři dělníci.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *