Nejkratší lidová sukně v Evropě z Chorvatska je na nových mincích






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Sběratelská mince z ostrova Susak

Zlatá sběratelská mince z ostrova Susak (Foto kredit: Iva Komesar)

Lidový kroj chorvatského ostrova Susak s jedinou evropskou tradiční sukní, která sahá nad kolena, byl zvěčněn na nové sadě zlatých a stříbrných numismatických mincí.

Tyto mince, vydané jako součást série „Chorvatské dědictví“, oslavují živé kulturní dědictví ostrova, předvádějí jeho osobitý oděv se složitými barevnými detaily a ctí jednu z nejunikátnějších chorvatských tradic.

Ostrov Susak je známý svými jedinečnými lidovými kroji, zejména živými oděvy, které nosí ženy a mladé dívky.

Růžová je dominantní barvou v těchto tradičních outfitech s hedvábnými halenkami zdobenými stuhami, krajkou, kovovými nitěmi a skleněnými korálky.

Výrazná růžová sukně, zvaná košilka, získává na šířce vrstvami podstřihů, zatímco celek doplňují ladící růžová zástěra, ponožky a kožené boty.

Kostým Susak

(Foto kredit: Visit Lošinj)

Pozoruhodné je, že ženy ze Susaku nosí nejkratší lidové kroje v Evropě, což je tradice, která upoutala pozornost mnoha lidí, zejména během každoročního letního festivalu na ostrově, kdy se krajané, z nichž mnozí nyní žijí ve Spojených státech, vracejí, aby oslavili své dědictví.

Krása sušských lidových krojů byla letos v létě oslavována novým způsobem, vydáním zlatých a stříbrných numismatických mincí v rámci série „Chorvatské dědictví“.

Sběratelská mince z ostrova Susak

(Foto kredit: Iva Komesar)

Jednouncová (31 103 gramů) zlatá mince, omezená na pouhých 200 kusů, a dvouuncová (62 207 gramů) stříbrná mince, kterých je k dispozici 400, se vyznačují složitými barevnými detaily, které ctí řemeslné zpracování těchto tradičních oděvů.

Sběratelská mince z ostrova Susak

(Foto: chorvatská mincovna)

Na lícní straně mince je zobrazena mapa Susaku spolu s mysem Darto a jeho známou kaplí, na rubu je pak obřadní sušacký lidový kroj v celé jeho kráse.

Mincovník pro sběratele ostrova Susak

(Foto: chorvatská mincovna)

Tyto mince lze zakoupit prostřednictvím chorvatské mincovny internetový obchod a vybráno prodejních partnerůnabízející sběratelům a nadšencům krásnou poctu tomuto jedinečnému koutu Chorvatska.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *