Vatikán schválil poutě do Medžugorje






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Kostel svatého Jakuba v Medžugorji

ulice Jakuba v Medžugorji (Foto kredit: gnuckx/CC BY 2.0

Dikasterium pro nauku víry s požehnáním papeže Františka udělilo Medžugorji status „Nulla Osta“ (Nihil Obstat), což znamená, že církevně organizované poutě a pobožnosti do svatyně jsou nyní povoleny a podporovány.

Vatikán vysvětlil své rozhodnutí uznáním hojného duchovního ovoce obdrženého ve svatyni Panny Marie, Královny míru, a zároveň objasnil, že se nebude zabývat otázkou údajných zjevení.

Medžugorje, ležící v Bosně a Hercegovině, je významným poutním místem od roku 1981, kdy šest dětí poprvé prohlásilo, že jsou svědky zjevení Panny Marie.

Tyto údajné vize, známé jako „královna míru“, přilákaly miliony návštěvníků hledajících duchovní obnovu.

Apparation Hill v Medžugorje

Apparition Hill (Foto kredit: Michał Maksymilian Gwozdek/licence ve veřejné doméně)

Malé město je nyní domovem slavného St. James Church, ústřední místo pro modlitby, zpovědi a mši svaté, které poutníkům nabízí klidné prostředí, kde mohou přemýšlet o své víře.

24 hodin jako první obdržel vatikánský dokument, který obsahuje varování před „údajnými vizionáři“ a připomenutí, že poutníci by měli navštívit Medžugorje kvůli víře a oddanosti Královně míru, nikoli kvůli setkání s „údajnými vizionáři“.

Není to úplná ‚Nulla Osta‘, ale opatrně.

Medžugorje bylo vnímáno pozitivně, pokud jde o lidi, kteří se modlí a chodí ke zpovědi, ale Vatikán se nebude ponořit do tvrzení o nadpřirozených zjeveních.

Dokument také zdůrazňuje potenciální nebezpečí poutníků, kteří vyhledávají tyto „údajné vizionáře“, a vyzývá je, aby se zaměřili na víru, nikoli na vizionáře samotné, uvádí zdroj z chorvatské církve, který hovořil s 24 hodin.

Varování před „údajnými vizionáři“

„Nastal čas uzavřít dlouhou a složitou historii duchovních fenoménů Medžugorje. Je to historie, ve které biskupové, teologové, komise a analytici vyjadřovali řadu názorů. Papež František schválil tuto nótu 28. srpna a uznal duchovní dobro spojené s Medžugorjem, protože uprostřed duchovní zkušenosti bylo pozorováno mnoho pozitivních výsledků, zatímco negativní a škodlivé účinky se nerozšířily,“ stojí ve stanovisku Vatikánu k medžugorským poutím.

Medžugorje

Medžugorje

Pozitivní ovoce se nejvíce projevuje v podpoře zdravého života víry v souladu s církevní tradicí. Vatikán uznává mnohá obrácení lidí, kteří objevili nebo znovu objevili svou víru, návrat mnohých ke zpovědi a svátostnému přijímání a četná usmíření mezi manžely spolu s obnovou manželství a rodinného života. Zdá se, že lidé navštěvují Medžugorje především proto, aby obnovili svou víru, spíše než aby hledali konkrétní přízeň.

Kromě toho se objevily charitativní práce, včetně péče o sirotky, narkomany a osoby se zdravotním postižením, uvádí dokument, který končí varováním.

Věřící nejsou povinni přijmout nadpřirozenou povahu Medžugorje; spíše jsou povzbuzováni k tomu, aby ocenili jeho pastorační hodnotu a duchovní poselství, které předává.

Dikasterium také vyzývá poutníky navštěvující Medžugorje, aby hledali setkání s Marií, Královnou pokoje, spíše než aby se soustředili na setkání s údajnými vizionáři, jak je uvedeno na konci dokumentu.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *