V Záhřebu se otevírá nové informační centrum pro zahraniční pracovníky






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Novinky, Nezařazené
V Záhřebu se otevírá nové informační centrum pro zahraniční pracovníky

Starosta Záhřebu Tomislav Tomašević a zástupkyně UNHCR Anna Rich (Foto: Město Záhřeb)

Starosta Záhřebu Tomislav Tomašević a zástupkyně UNHCR Anna Rich otevřeli v Záhřebu nové informační centrum pro zahraniční pracovníky, jehož cílem je pomoci s integrací a administrativní podporou.

Nové informační centrum slavnostně otevřeli starosta Tomašević a Anna Richová ve čtvrtek na adrese Petrinjska 31 v centru Záhřebu.

Nové centrum je určeno pro zahraniční pracovníky a další cizince, včetně osob pod mezinárodní ochranou.

Starosta Tomašević a Anna Rich také podepsali dohodu o spolupráci mezi městem Záhřeb a UNHCR na podporu činnosti centra, potvrdilo město Záhřeb.

„Rád bych využil této příležitosti a znovu důrazně odsoudil útoky na zahraniční pracovníky v Záhřebu, ke kterým došlo v posledních měsících. Zahraniční pracovníci jsou důležitou součástí ekonomiky naší země a je naprosto nepřijatelné, aby čelili jakýmkoli potížím, natož fyzickým útokům, jen proto, že sem přišli pracovat. Policie tyto incidenty vyšetřuje a věřím, že pachatelé budou identifikováni a přísně potrestáni,“ řekl starosta Tomašević.

Starosta Záhřebu Tomislav Tomašević a zástupkyně UNHCR Anna Rich

(Foto: Město Záhřeb)

Centrum bude sloužit jako místo, kde mohou zahraniční pracovníci získat informace o svých právech a povinnostech, získat pomoc s administrativními postupy a překonat problémy spojené s jazykovými bariérami.

Budou také informováni o tom, kde se mohou naučit chorvatský jazyk, protože v Záhřebu je přibližně 20 000 zahraničních pracovníků, z nichž asi 13 000 má omezenou znalost chorvatštiny.

„Jsou tady zahraniční pracovníci – to je fakt – a klíčovým krokem k integraci je naučit se jazyk, proto pro ně město zahájilo kurzy chorvatštiny,“ dodal starosta.

V Záhřebu se otevírá nové informační centrum pro zahraniční pracovníky

(Foto: Město Záhřeb)

Starosta Tomašević vyjádřil naději, že další města budou následovat, protože v mnoha městech po celém Chorvatsku se zvyšuje počet zahraničních pracovníků.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *