Marin Čilić se zapsal do historie vítězstvím na okruhu ATP v Číně






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Sport
marin cilic french open čtvrtfinále

Marin Čilić (Fotokredit: si.robi/CC BY-SA 2.0)

Po dvou operacích a 20 měsících mimo hru je chorvatský tenista Marin Čilić zpět a vyhrál svůj 21. titul a zapsal se tak do historie.

Čilić v úterý vyhrál turnajový titul ATP v čínském Hangzhou, pouhé čtyři dny před svými 36. narozeninami.

Je pozoruhodné, že to byl první podnik ATP, kterého se zúčastnil po dlouhé nepřítomnosti.

Neuvěřitelný týden v Číně vyvrcholil vítězstvím nad místním hráčem Zhangem ve finále 7-6 (5), 7-6 (5). Díky tomu Čilić poskočil o ohromujících 501 míst v žebříčku ATP a posunul se na světové číslo 212.

Jeho další výzva začíná zítra na turnaji v Tokiu, kde bude jeho prvním soupeřem Kei Nishikori, kterého v roce 2014 porazil ve finále US Open.

„Je neuvěřitelné vyhrát turnaj po 20 měsících a dvou operacích, takhle se vrátit,“ zářil Marin a rozdával dětem v davu ručníky jako upomínku. 24 hodin řekl.

Čilić při zamyšlení nad zápasem, ve kterém získal jen o tři body více než jeho soupeř, připustil:

„Měl jsem o něco více štěstí než Zhang. Nebyl jsem lepší než on v žádném ohledu, oba sety byly velmi těsné a oba jsme podávali výjimečně dobře. Dlouhých rally nebylo mnoho, jen jsem měl trochu více štěstí.“

To znamená Čilićův první triumf v Číně poté, co prohrál finále v Pekingu v roce 2009 s Djokovičem a v roce 2011 s Berdychem.

Více než 14 let hrál Čilić finále ATP a 13 let vyhrál alespoň jeden titul: každý rok od roku 2008 do roku 2018, pak znovu v roce 2021 a nyní v roce 2024.

Nezdolný Marin se zapsal do historie jako hráč s nejnižším žebříčkem, který kdy vyhrál turnaj ATP, a vstoupil jako světová jednička 777. Skutečně historický úspěch.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *