U chorvatského města Sisak objeveno ložisko plynu






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Zásobník plynu Sisak

(Ilustrace)

ZÁHŘEB, 26. září (Hina) – Společnost Aspect Croatia objevila ložisko plynu v průzkumném vrtu Trebarjevo-1 asi deset kilometrů jihovýchodně od Sisaku, oznámilo v úterý ministerstvo hospodářství v tiskové zprávě.

Společnost o svém objevu informovala chorvatskou agenturu pro uhlovodíky.

Trebarjevo-1 se nachází v průzkumném bloku Sava-06, který se většinou táhne přes Záhřebskou župu a v menší míře pokrývá župy Sisak-Moslavina a Koprivnica-Križevci a město Záhřeb.

Vrt začal letos v červnu a konečné hloubky 1670 metrů bylo dosaženo 23. června. Vrt splnil očekávání, zjistil nasycení uhlovodíky, uvedla tisková zpráva.

Předseda správní rady Chorvatské agentury pro uhlovodíky Marijan Krpan uvedl, že z vrtu bylo získáno 160 000 až 320 000 metrů krychlových plynu, což je asi 10 % celkové denní produkce plynu v Chorvatsku.

„V posledních letech jsme svědky neustálé volatility cen plynu, a proto vítáme každou zprávu o nárůstu domácí produkce,“ uvedl ministr hospodářství Ante Šušnjar.

Aspect Croatia je dceřinou společností denverské ropné společnosti Aspect Holdings se sídlem v USA, která v roce 2020 podepsala s chorvatskou vládou dohodu o průzkumu a těžbě uhlovodíků.

Ministerstvo uvedlo, že Chorvatsko v nových dohodách chránilo své zájmy.

„Nové dohody o průzkumu a těžbě uhlovodíků přinášejí Chorvatsku mnohem více. Příjmy státu jsou generovány sdílením produkce uhlovodíků, jak je definováno smlouvou, a daní ze zisku, přičemž regionální a místní společenství budou vybírat poplatky za získaná množství uhlovodíků a poplatky za obsazení povrchu, které investor platí po celou dobu životnosti. uhlovodíkového pole,“ uvedlo ministerstvo.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *