V dalmatském městě byly nalezeny zbytky 3500 let staré osady






Epetion, který se nachází v srdci Stobreče

Epetion, který se nachází v srdci Stobreče (Foto: Ministerstvo kultury a médií)

Archeologové odkryli pozůstatky 3500 let staré osady v srdci dalmatského města v Chorvatsku, což vrhlo nové světlo na bohatou starověkou historii regionu.

Objev zahrnuje dobře zachovanou řeckou zeď a stavby z různých historických období, které nabízejí cenné pohledy do minulosti této oblasti.

Během včerejší návštěvy Splitu byla ministryni kultury a médií Dr. Nině Obuljen Koržinek spolu se státním tajemníkem Krešimirem Partlem, jejich kolegy a shromážděnými novináři představena cenná archeologická lokalita starověké Epetion, která se nachází v srdci Stobreče na adrese začátek ulice Omladinsko Šetalište.

Epetion, který se nachází v srdci Stobreče

(Foto: Ministerstvo kultury a médií)

Místo představila Dr Marina Ugarković, vedoucí ochranného archeologického výzkumu z Archeologického ústavu.

„Jsou to působivé archeologické nálezy, včetně řecké zdi dlouhé přibližně čtyřicet metrů, přičemž některé části dosahují hloubky více než tří metrů,“ zdůraznil archeolog Ugarković a vysvětlil, že jde o mimořádně monumentální objev – nejlépe zachovanou řeckou zeď v Chorvatsko, srovnatelné s jinými starověkými archeologickými nálezy po celém světě Ministerstvo kultury a médií řekl.

Prozradila, že během výzkumu, který vedla, byly poprvé prozkoumány zbytky dalších staveb ve starověkém osídlení Epetion, pocházejících z různých období.

Tato období sahají od pravěku přes helénistické a římské období až po pozdní starověk a raný středověk.

Vzhledem ke stratifikované povaze lokality Marina Ugarković zdůraznila, že poprvé byly objeveny hmotné důkazy naznačující, že osídlení existovalo mnohem dříve, než se dříve myslelo, přičemž nejstarší nálezy pocházejí ze střední doby bronzové, přibližně 3 500 let před Kristem.

Epetion, který se nachází v srdci Stobreče

(Foto: Ministerstvo kultury a médií)

Význam lokality představili ministru Obuljenovi Koržinkovi také konzervátoři-archeologové Silva Kukoč a Ivica Pleština z odboru památkové péče ve Splitu, součásti Ministerstva kultury a médií, kteří na lokalitu dohlíželi.

„Tato oblast byla již v našich registrech označena jako oblast, kde lze očekávat zajímavé objevy, proto zde probíhá archeologický výzkum,“ poznamenala ministryně ve svém projevu pro média. Vzhledem k mimořádné hodnotě nálezů, které odhalují více vrstev osídlení, oznámil ministr další výzkum lokality a plány na její budoucí ochranu a prezentaci.

„Toto téma sledujeme již několik měsíců a kolegové z Ředitelství pro ochranu kulturního dědictví v Záhřebu spolu s oddělením památkové péče ve Splitu a Archeologickým muzeem výzkum průběžně monitorují, protože všichni souhlasí, že je to mimořádně fascinující lokalita,“ zdůraznila ministryně a vyjádřila spokojenost nad tím, že byl přítomen zástupce investora, který viděl zájem o podrobný průzkum a prezentaci této lokality nejen pro místní komunitu, ale i pro širokou veřejnost.

Epetion, který se nachází v srdci Stobreče

(Foto: Ministerstvo kultury a médií)

Ministr připomněl přítomným, že v chorvatském parlamentu se v současné době připravuje pro druhé čtení nový zákon o ochraně a uchování kulturních statků. Tento zákon zavede nová řešení na základě určitých příkladů z praxe.

„Vzhledem k bohatství archeologie uvedeme příklad, který umožní mnohem lepší ex lege ochranu takto mimořádně cenných lokalit, zejména v intravilánu,“ poznamenal ministr s tím, že vždy je nutné vyvážit zájmy vlastníků nemovitostí. s odborníky z konzervátorské profese, v tomto případě s archeology, aby zajistili ochranu takových míst.

Stojí za zmínku, že až dosud byly znalosti o starověké Epetion založeny pouze na historických pramenech zmiňujících Tragurium, Epetion a Salona jako řecké obchodní stanice.

První vykopávky provedli Mladen Nikolanci, archeolog z Archeologického muzea ve Splitu, a Dr. Aleksandra Faber z Archeologického ústavu v Záhřebu na severním pobřeží Stobreče v letech 1969 a 1973, kdy byly objeveny městské hradby. V roce 2012 prozkoumala Dr Marina Ugarković z Archeologického ústavu příkop na místě helénistické zdi.

Epetion, který se nachází v srdci Stobreče

(Foto: Ministerstvo kultury a médií)

Na žádost investora o posouzení potřeby archeologického výzkumu ve Stobreči nařídilo oddělení ochrany Splitu začátkem roku 2024 před udělením zvláštních stavebních podmínek ochranný archeologický průzkum.

Tyto průzkumy musely pokrýt alespoň 30 % celkové plochy, především proto, aby určily směr a stav řeckých hradeb.

Výzkum provedený Archeologickým ústavem ze Záhřebu vedl k objevu megalitické stavby s dvojitou branou, což naznačuje, že místo se rozprostírá severně od hradby směrem k pobřeží. To otevírá další hypotézy o rozsahu helénistického města.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *