- podle chorvatského týdne
-
v
Zprávy
Vzhledem k tomu, že poptávka roste a místní produkce čelí výzvám, milovníci podzimního chorvatského favorita pociťují tíseň, přičemž mnozí zpochybňují důvody vysokých nákladů.
Cena kaštanů raketově roste, za poslední dva roky vzrostla o 60 procent Deník televize Nova.
Kilogram kaštanů nyní stojí osm eur, a to za syrové kaštany.
„To je dost vysoká cena, vezmeme-li v úvahu, že můžete sbírat kaštany poblíž Záhřebu. Myslím, že všechno zdražilo, takže i kaštany musely zdražit,“ řekla Marica ze Záhřebu.
„Nejsem si jistá, jaká je sezona, jestli jsou letos vzácní, a proto jsou drahé, nebo jestli je to jen proto, že všechno zdražilo,“ divila se Sara ze Záhřebu.
Pro prodejce je cena opodstatněná, zejména u větších kaštanů, které si sami pěstují.
„Je obtížné je kultivovat; trvá to nejméně pět nebo šest let, než zde vyrostou. To vše vyžaduje čas, peníze a úsilí a sazenice a výsadba nejsou levné,“ vysvětlil Ivica, prodejce na trhu.
Za šest eur získáte lesní kaštany, které se nepěstují, ale sbírají se zdarma. Adili, který peče kaštany 50 let, říká, že cena vzrostla, protože velkoobchodní náklady vzrostly o 30 procent.
„Nikdy jsme kaštany nesbírali sami. Měli jsme lidi, kteří je přivezli ze Sljeme, ale nyní se většina kaštanů dováží ze Španělska, Itálie a Turecka,“ řekl.
Velká porce pečených kaštanů v centru Záhřebu nyní může stát i šest nebo dokonce sedm eur.
Dříve jsme za ně platili 30 HRK, což bylo necelých pět eur.
V Chorvatsku se velkochov kaštanů, který by mohl cenově konkurovat lesním kaštanům, neujal, protože je náročný a obtížný, vysvětluje Željko Ledinski, prezident chorvatské krizové pracovní skupiny ovocnářů.
„Kaštany začínají plodit v pátém nebo šestém roce. Před sedmým rokem nemůžete očekávat seriózní výnos. Kromě toho jsou náchylní k nemocem, jako je plíseň kaštanová a vosa kaštanová,“ řekl Ledinski. Deník televize Nova.
Kaštany jsou zdravé, bohaté na vitamíny, posilují imunitní systém a snižují tuk v krvi.
Mají mnoho výhod, kromě jejich ceny. Kilogram kaštanů je dnes dražší než kilogram kuřete.
Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne
Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com
croatiaweek.com