Čvarci přechází od skromné ​​svačiny k drahé a těžko dostupné pochoutce






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Škvarky

Škvarky

Kdysi považovaný za skromný pokrm, čvarci – tradiční chorvatská pochoutka na škrábání vepřového masa – se stal drahým luxusem, jehož nabídka se zmenšuje a ceny na trzích prudce rostou.

Čvarci se stávají vzácným a nákladným odpustkem a tjeho rok není výjimkou, ceny opět stoupají – pokud je vůbec najdete.

Abychom prozkoumali rostoucí cenu tohoto tradičního oblíbeného občerstvení, Dobré jídlo navštívil trh Trešnjevka v Záhřebu.

Jejich první zastávkou bylo „Mesne Delicije Mraz“, ale i přes cenovku 26 EUR za kilo nebyla v dohledu žádná trhlina.

„Máme vyprodáno,“ řekl řezník a vysvětlil, že nedostatek je částečně způsoben tím, že prasata mají v dnešní době méně tuku, což omezuje produkci.

Dále zamířili do řeznictví „Kudelić“, kde zákazníci měli plné ruce práce s výběrem řízků na oběd. Když jsme se zeptali na sušenky, odpověď byla jasná – před dny byly vyprodané.

Na otázku, kdy by se mohli vrátit, zaměstnanci nemohli říct. Odhalili, že když byly škvarky k dispozici, měly cenu 23 EUR za kilo.

Škvarky

Cvarci (Foto: Quahadi Añtó/CC BY-SA 3.0)

Konečnou zastávkou bylo řeznictví „Agrozeline“, kde řezník Josip Babok řekl, že vysoké ceny byly způsobeny vládní politikou.

„Cvarci jsou drahé a lidé si je prostě nemohou dovolit. Pokud chcete vědět, kdo je zodpovědný, je to vláda,“ řekl. Babok, zakladatel Chorvatské strany občanského odporu (HSGO), prodal svou poslední várku za 20,57 eura za kilo, ale ve vitríně zůstaly jen útržky.

Zatímco Babok sdílel své politické názory, důchodci souhlasně přikyvovali a čekali ve frontě na maso.

Nenašel štěstí na trhu, Dobré jídlo zamířil do nedalekého supermarketu, kde se balené krekry od místních výrobců pohybovaly od 4 do 5,20 eur za 200 gramů.

Přestože zimní sezóna teprve začala, zdá se, že nabídka sušenek bude letos obzvláště omezená a navzdory strmým cenám bude pravděpodobně ukořistěn každý poslední kus – alespoň ti, kteří si to mohou dovolit.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *