Chorvat, který byl „prvním influencerem na světě“, dostane pomník






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Pomník Josipa Franja Mikulce

Odhalení památníku Josipa Franja Mikulce (Foto kredit: Krapinsko-zagorská župa)

Ve městě Oroslavje v chorvatské Krapinsko-zagorské župě kousek za Záhřebem byl nedávno odhalen pomník na počest slavného cestovatele a „prvního globálního influencera“ Josipa Franja Mikulce.

Mikulec se narodil v roce 1878 v Krušljevo Selo u Oroslavje a ve věku 27 let odešel do Spojených států amerických. Cestou po celé zemi zaznamenával svá dobrodružství do knihy vázané v kůži a sbíral autogramy a věnování při setkáních s různými hodnostáři a hodnostáři. slavné osobnosti, včetně Woodrowa Wilsona a Theodora Roosevelta.

Jak pokračoval ve svých cestách, kniha se zvětšovala a Mikulec přidával několik stránek s každou další návštěvou města či obce. Na konci jeho cesty měla kniha přes 2500 stran a vážila kolem 26 kilogramů.

Na jeho stránkách jsou četná svědectví státníků, prezidentů, obchodníků, herců, umělců, sportovců, spisovatelů, vědců, politických a náboženských vůdců a dalších.

Pomník Josipa Franja Mikulce

(Foto kredit: Kraj Krapina-Zagorje)

Mikulec knihu zpočátku nosil v ruce nebo na rameni, později ji převážel pomocí speciálně vyrobených dřevěných vozíků. Vzhledem k historickému významu knihu zakoupilo na konci roku 2023 Chorvatské historické muzeum.

Pomník odhalil Željko Kolar, prefekt Krapinsko-zagorské župy a zástupce prezidenta Chorvatské republiky, spolu s italským velvyslancem v Chorvatsku JE Paolo Trichilo, starostou Oroslavje Viktorem Šimunićem a sochařkou Adnou Bakijou. , uvedl kraj Krapina-Zagorje.

Pomník Josipa Franja Mikulce

(Foto kredit: Kraj Krapina-Zagorje)

„Tohle je opravdu působivé. Svět je dnes malý a cestování je běžné. V dnešní době je téměř nemožné, aby někdo podnikl takovou cestu a vůbec se dostal k branám Bílého domu, natož sesbíral podpisy od šesti amerických prezidentů.

Byly to jiné časy, ale vidíme, kolik odhodlání a vytrvalosti bylo k takovému úsilí zapotřebí. To mohl udělat jen rodák ze Zagorje,“ řekl Željko Kolar.

Pomník Josipa Franja Mikulce

(Foto kredit: Kraj Krapina-Zagorje)

Mezi mnoha účastníky slavnostního odhalení pomníku byli starosta Záhřebu Tomislav Tomašević, belgický velvyslanec William De Baets, švýcarský velvyslanec Urs Wolfgang Friedrich Wilhelm Hammer, zástupce slovinského velvyslance Miha Fatur a také poslanci parlamentu, Ředitel chorvatského historického muzea Matea Brstilo Rešetar, prezident Komory řemesel Krapinsko-zagorské župy Nenad Kučič, starosta Donja Stubica Nikola Gospočić a starosta Stubičke Toplice Josip Beljak.

Mikulec zemřel v italském Janově 8. května 1933.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *