600 000 EUR bylo přiděleno na projekt rekonstrukce stadionu Poljud ve Splitu






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Sport
Stadion Poljud ve Splitu

Stadion Poljud ve Splitu (Foto kredit: Quintin Soloviev/CC BY 4.0)

ZÁHŘEB, 15. října (Hina) – Ministr turismu a sportu Tonči Glavina v úterý oznámil, že vláda přidělí 600 000 eur na spolufinancování přípravných prací na projektu rekonstrukce stadionu Poljud ve Splitu.

Rozhodnutí v tomto smyslu padlo poté, co městské úřady ve Splitu požádaly o grant na přípravu dokumentace nezbytné pro vypracování projektu přestavby této dominanty největšího chorvatského pobřežního města.

Vláda na svém zasedání dne 6. července 2023 prohlásila záhřebský stadion Maksimir a stadion Poljud ve Splitu za sportovní zařízení národního zájmu, jak je stanoveno v zákoně o sportu.

Stadiony v Záhřebu a Splitu jsou jediné stadiony v Chorvatsku s kapacitou 20 000 a 30 000 míst a jsou klasifikovány jako stadiony kategorie UEFA čtyři.

V roce 2022 místostarosta Splitu Antonio Kuzmanić uvedl, že rekonstrukce stadionu Poljud bude stát 20 milionů eur a že město jako jeho většinový vlastník požádalo o finanční prostředky na jeho rekonstrukci v rámci Národního plánu obnovy a odolnosti.

Stadion Poljud ve Splitu

(Foto: Ballota/CC BY 3.0 DEED)

V roce 2023 oznámil starosta Splitu Ivica Puljak možnou rekonstrukci městského stadionu, přičemž náklady na projekt odhadl na 30–40 milionů eur.

Stadion, který má kapacitu 34 198 míst, byl postaven v roce 1979 jako jedno z míst konání středomořských her v roce 1979, které hostil Split.

Ministr Glavina dnes uvedl, že od prvního funkčního období vlády Andreje Plenkoviće vzrostly investice státního rozpočtu do sportu letos z 28 milionů eur na 120 milionů eur.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *