Chorvatský trh s nemovitostmi se stabilizuje






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy

nemovitost v Chorvatsku

ZÁHŘEB, 19. října (Hina) – V prvním čtvrtletí roku 2024 chorvatský trh s nemovitostmi zaznamenal zpomalení, ale ve druhém čtvrtletí aktivita opět vzrostla, což přispělo ke stabilizaci poptávky během první poloviny roku, přičemž došlo pouze k mírnému poklesu počtu transakcí, zobrazit data realitní kanceláře Opereta.

V prvním pololetí bylo dokončeno 67 415 evidovaných realitních transakcí, což je o 0,86 % méně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Transakce se stavebními pozemky vzrostly o 2,07 % na 12 016, zatímco počet transakcí se zemědělskou půdou se snížil o téměř 3 % na 14 776. Prodeje bytů klesly o 7,96 % při 13 339 transakcích.

„První polovina roku 2024 byla ve znamení vyhlášení národního programu bytové politiky. Konkrétní opatření a aktivity však teprve musí být uvolněny, což vytváří nejistotu ohledně jeho úspěchu a dopadu na trh s nemovitostmi. Úrokové sazby z nových úvěrů na bydlení zůstaly po celou dobu splácení neměnné.

Ve srovnání s předchozími roky zůstaly sazby na vyšších, ale stabilizovaných úrovních bez výrazného zvýšení v první polovině roku, což poskytuje potenciálním dlužníkům pocit bezpečí. Budoucí trendy budou záviset na nových opatřeních bytové politiky, daňové politiky a pohybu úrokových sazeb,“ říká Martina Mataić Škugor z operety.

Záhřebská župa zaznamenala v první polovině roku 13,5% nárůst transakcí a župa Primorje-Gorski Kotar zaznamenala 16% nárůst.

Město Záhřeb sice nadále vede z hlediska počtu transakcí na celostátní úrovni, ale ve srovnání s minulým rokem zaznamenalo pokles o 6,5 %. Okres Istria, který spolu se Záhřebem zůstává jednou z nejžádanějších oblastí, zaznamenal pokles transakcí o 6,1 %.

Nemovitosti v Chorvatsku

Záhřeb zůstává nejvyhledávanější oblastí pro nákupy nemovitostí, přičemž značná část transakcí zahrnuje první kupce domů.

Kromě místních obyvatel si byty v hlavním městě často kupují i ​​lidé z jiných částí Chorvatska, motivováni vzděláním svých dětí nebo investičním potenciálem. Nejprodávanějšími nemovitostmi byly v prvním pololetí letošního roku byty do velikosti 65 metrů čtverečních.

„Nejžádanější byty v Záhřebu jsou mezi 45 a 65 metry čtverečními, s jednou ložnicí a blízko MHD. „Byty v Záhřebu se obvykle prodávají během tří až čtyř měsíců,“ říká Jelena Kravoščanec Todorovićs tím, že rozdíl mezi vyvolávací cenou a konečnou prodejní cenou je 9,1 %.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *