FOTKY: V Osijeku odhalen pomník Matky Terezy






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
V Osijeku odhalen pomník Matky Terezy

V Osijeku odhalen památník Matky Terezy (Foto: Město Osijek)

Pomník Matky Terezy byl oficiálně odhalen v pondělí na Drinské ulici v Osijeku poblíž Domova pro seniory na základě iniciativy Národního společenství Albánců Slavonie a Baranja.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil náměstek starosty Osijeku Dragan Vulin a také poslankyně a zástupkyně předsedy vlády Chorvatské republiky Ermina Lekaj Prljaskaj, zástupce prefekta župy Osijecko-Baranja Josip Miletić a prezident Národního shromáždění. Společenství Albánců Slavonie a Baranja, Basri Haliti.

„Kromě hodnot, které ztělesňuje svatá Matka Tereza, je tento památník symbolem silného spojení a hlubokého přátelství mezi chorvatským a albánským lidem.

Naši albánští přátelé, kteří v Osijeku žili mnoho let, jsou nedílnou součástí tohoto města a musím také vyzdvihnout přínos Albánců při obraně suverenity Chorvatské republiky během války o vlast, za což jsem obzvláště vděčný. Věřím, že svatá Matka Tereza poskytne útěchu a mír všem, kteří ji hledají,“ prohlásil Vulin.

V Osijeku odhalen pomník Matky Terezy

(Foto: Město Osijek)

Úřad chorvatské vlády pro lidská práva a práva národnostních menšin poskytl potřebné finanční prostředky na vytvoření a instalaci pomníku v celkové výši 20 000 eur.

„Tento okamžik není jen poctou výjimečnému jedinci, jako je Matka Tereza, ale také potvrzením hodnot, které všichni sdílíme a které ona ilustrovala – láska k druhým, soucit a nezištná služba těm, kteří to potřebují.

Tato socha slouží jako připomínka bezmezné síly laskavosti a štědrosti a nabízí nám model, o který se jako společnost můžeme snažit. Jeho instalace také symbolizuje spojení Chorvatska s univerzálními hodnotami míru, lásky a porozumění, které vedly Matku Terezu po celý její život,“ poznamenal Lekaj Prljaskaj.

V Osijeku odhalen pomník Matky Terezy

(Foto: Město Osijek)

Zástupce prefekta Josip Miletić vyjádřil potěšení nad umístěním sochy v Osijeku a poblahopřál albánské komunitě k tomuto a dalším úspěšným projektům.

„Svatá Matka Tereza byla katolická světice, která se obětavě starala o nejzranitelnější ve společnosti a nabízela jim lásku a útěchu. Proto blahopřeji Albánské komunitě Slavonie a Baranja za jejich iniciativu a vytrvalost při instalaci její sochy zde v Osijeku. Jsem přesvědčen, že se stane místem setkávání a modliteb pro mnoho věřících,“ řekl Miletić.

Basri Haliti, prezident Národního společenství Albánců Slavonie a Baranja, zdůraznil, že pomník Matky Terezy není jen poctou jednomu z největších humanistů 20. století, ale také připomínkou základních lidských hodnot, které spojují. nás – lásku, solidaritu a péči jeden o druhého.

(Památník Matky Terezy odhalen v Osijeku

(Foto: Město Osijek)

„Matka Tereza zasvětila celý svůj život pomoci těm nejzranitelnějším, chudým a opuštěným. Její poslání bylo jednoduché – oslovit a pomoci komukoli v nouzi, bez ohledu na jeho víru, původ nebo sociální postavení. Proto by tato socha měla sloužit jako připomínka jejího poselství lásky a míru,“ uzavřel Haliti.

Projekt realizovalo Národní společenství Albánců Slavonie a Baranja a sochu svaté Matky Terezy vytvořil akademický sochař Ante Jurkić.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *