Šibenik slaví 60. narozeniny svého legendárního syna Dražena Petroviće






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Sport
Šibenik vzdává hold basketbalové legendě Draženu Petrovićovi k jeho 59. narozeninám

(Foto: Město Šibenik)

Chorvatské město Šibenik slaví 60. narozeniny basketbalové legendy Dražena Petroviće, který zůstane navždy známým Šibenčanům jako „naše maličkost“.

Petrović se narodil v Šibeniku 22. října 1964 a bylo mu pouhých 28 let, když tragicky zemřel při autonehodě v Německu po návratu z hraní za Chorvatsko v Polsku v roce 1993.

Hlavní událost dnešních oslav se bude konat u pomníku Dražena Petroviće v Baldekinu, kde delegace města Šibenik, Šibenicko-kninské župy, sportovních klubů a sdružení položí věnce a zapálí svíčky.

Po krátkém programu pod vedením žáků Ivany Guberiny ze ZŠ Juraje Šižgoriće dojde také k položení věnců u Draženova basketbalového koše v ulici Petra Preradovića.

Šibenik vzdává hold basketbalové legendě Draženu Petrovićovi k jeho 59. narozeninám

(Foto: Město Šibenik)

Na počest Draženových narozenin se ve Sportovní hale Baldekin konal 23. ročník Dražen Petrović Cup, mezinárodní basketbalový turnaj pro mladé hráče narozených v Baldekinově sportovní hale, pořádaný OKK Dražen Petrović.

Kromě toho se konal také devátý ročník silničních závodů „Šibenická desítka“ a „Draženova čtyřka“, které slouží jako chorvatské mistrovství v silničním běhu.

Premiéra filmu

Světová premiéra celovečerního filmu „Dražen“ režiséra Danila Šerbedžiji a produkce Ljubo Zdjelareviće a Ivora Šibera se bude konat dnes večer v kině Cinestar v Dalmare Center v Šibeniku.

Natáčení probíhalo v Šibeniku, Záhřebu, Madridu a Spojených státech.

film Dražen Petrović

(Foto: Press/Kineteka)

Petrović je na kurtu připomínán ziskem dvou stříbrných olympijských medailí a jedné bronzové, zlaté a bronzové z mistrovství světa FIBA, zlata a bronzu z FIBA ​​EuroBasket a dvou titulů v Eurolize.

Filmový plakát k filmu Drazen Petrovic

(Foto kredit: Mario Topić/Kineteka)

Poté, co v 80. letech 20. století nejprve dosáhl úspěchu v profesionálním basketbalu v Evropě, v roce 1989 se připojil k americké NBA, měl obrovský vliv na evropský a americký basketbal.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *