Proč je chléb v Chorvatsku o 15 % dražší než evropský průměr






  • podle chorvatského týdne
  • v

    Zprávy

Chléb v Chorvatsku

Chléb v Chorvatsku je dražší než evropský průměr

Navzdory rostoucím mzdám, včetně minimálních mezd, a nedávnému zpomalení inflace spotřebitelé v Chorvatsku nadále vyjadřují frustraci z vysokých cen.

Základní potraviny, které se konzumují denně a výrazně zatěžují domácí rozpočty, vzbuzují zvláštní obavy – zejména chléb.

Ať už je bílý, celozrnný nebo tmavý, chléb se pro mnoho občanů stal příliš drahým.

„Je to příliš drahé, zvláště pro důchodce,“ řekl Ika Kurtović z Rijeky HRT.

„Cena chleba šla nepřiměřeně vysoko. Na první pohled by to mohlo vypadat lacině, ale přirážka je prostě příliš velká,“ poznamenal další.

Srovnání cen chleba v Chorvatsku s cenami v celé Evropě ukazuje, že chléb je v Chorvatsku v průměru o 15 % dražší.

Zatímco Dánsko má nejvyšší ceny chleba v Evropě, Bulharsko nabízí nejnižší. Producenti pšenice argumentují, že pro tak vysoké ceny v Chorvatsku není mnoho důvodů.

„Když se podíváme na pšenici, ta oproti loňsku zlevnila a náklady na energie jsou také mnohem nižší než dříve. Takže všechno šlo dolů, přesto se ceny chleba zvýšily dvakrát.

Je jasné, že koneční hráči v dodavatelském řetězci potřebují výrazně snížit své marže, a věřím, že vláda by měla zasáhnout, aby to řešila,“ Mato Brlošić sdělila to chorvatská zemědělská komora HRT.

Finanční zprávy od společností vyrábějících chléb vykazují podstatná zlepšení oproti jejich výsledkům za rok 2022.

„Tyto zisky však zjevně nepocházejí z běžných obchodních operací. Všimli jsme si, že společnost s nejvyššími výdělky zaznamenala oproti loňskému roku nárůst zisku o 6,7 %, což považujeme za reálné číslo pro celý sektor,“ vysvětluje. Nada Barišić ze Sdružení obilí.

Chorvatsko produkuje dostatek pšenice na pokrytí domácí poptávky, ale velká část se vyváží a velké množství mraženého chleba a pečiva se dováží. V tržní ekonomice si kupující, který je ochoten zaplatit více, zajistí produkt.

„Velké země EU – a také celosvětově – mají průmyslová odvětví schopná zpracovat veškerou pšenici, včetně množství nacházejícího se v Chorvatsku,“ říká Željko Jukić z Ústavu speciální rostlinné výroby na Agronomické fakultě Univerzity v Záhřebu.

V průměru Chorvati ročně spotřebují kolem 45 kilogramů chleba a pečiva na osobu. Vysoká cena chleba jako základní potraviny dopadá zvláště tvrdě na ty, kteří mají omezený rozpočet.


Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *