Ikonické schody v Dubrovníku prošly první velkou rekonstrukcí po 200 letech






  • podle chorvatského týdne
  • v

    Zprávy

Ikonické jezuitské schody v Dubrovníku

Ikonické jezuitské schody v Dubrovníku (Foto kredit: Sailko/CC BY 3.0)

Ikonické jezuitské schody v Dubrovníku procházejí první komplexní rekonstrukcí za více než dvě století, což znamená významnou investici do historického srdce města.

Tato pečlivá renovace má za cíl zachovat odkaz památky a zabránit dalším zásahům na dalších 50 let.

Když začínají práce na komplexní obnově Jezuitských schodů, starosta Dubrovníku Mato Franković, místostarostka Jelka Tepšić, vedoucí správy majetku, obecné a právní záležitosti a předsedkyně správní rady Dubrovnického institutu pro restaurování Marijeta Hladilo a Ředitelka Institutu Mihaela Skurić projekt prověřila.

Jedná se o pokračování systematických investic města do historického centra Dubrovníku, které představují první důkladnou obnovu této městské dominanty z 18. století.

Obnova schodů o rozloze 197,25 metrů čtverečních v ulici Uz Jezuite je součástí Programu obnovy památek Dubrovníku na rok 2024, financovaného ze současného rozpočtu města Dubrovník, uvedlo město Dubrovník.

Práce zahrnují přípravné, stavební a konzervátorsko-restaurátorské zásahy na celém schodišti – od základny až po Boškovićovo náměstí.

„Rozhodli jsme se pro kompletní obnovu schůdků, abychom předešli nutnosti jakéhokoli dalšího zásahu v průběhu příštích 50 let. Všichni si uvědomujeme význam Jezuitských schodů – nejen pro naše město, ale také jako jednu z nejznámějších památek Dubrovníku, kterou návštěvníci sdílejí se světem. V posledních letech nejsou adekvátní reprezentací toho, čím by měly být,“ řekl starosta Franković.

Dodal, že s ministerstvem kultury a médií a odborem památkové péče bylo dosaženo kompromisního řešení pro obnovu náměstí Ruđera Boškoviće, protože památkové úřady nepovolují dláždění náměstí.

Ikonické jezuitské schody v Dubrovníku

(Foto kredit: město Dubrovník)

Ředitelka institutu Mihaela Skurić zdůraznila, že veškeré práce na tomto důležitém městském místě jsou prováděny pod bedlivým dohledem památkové služby. Vysvětlila, že některé schody poklesly v důsledku eroze a vyžadují základovou podporu, zatímco zbývající úsilí se zaměří na obnovu konzervace.

Smlouva o dílo byla podepsána se společností Projekt 22 se sídlem v Dubrovníku. Na projekt bude dohlížet Oddělení ochrany přírody v Dubrovníku s Markem Mostahinićem jako projektovým manažerem.

Restaurátorský tým vede konzervátor-restaurátor kamene Tjaša Kolačko a kameník Mihovil Šuljak. Odborný dohled nad prací bude provádět Ivo Matković, za ochranu bude odpovídat Sanja Radović z Dubrovnického oddělení ochrany přírody.

Pro dokončení projektu byla stanovena čtyřměsíční lhůta a aby práce probíhaly hladce a podle harmonogramu, byla celá plocha schodiště uzavřena.



Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *