Chorvatské prosciutto sklízí celosvětovou pozornost





Nejlepší prosciutto v Chorvatsku je vyhlášeno

(Foto: Filip Brala/tisk)

ZÁHŘEB (Hina) –Viceprezident pro zemědělství a cestovní ruch Chorvatské hospodářské komory (HGK) Dragan Kovačević při oznámení Dnů chorvatského pršutu uvedl, že Chorvatsko má na úrovni Evropské unie čtyři chráněné druhy prosciutta.

Jako malá země máme až čtyři chráněný prosciutto produktů na úrovni Evropské unie a výroba pršutu navíc přispívá k označení Chorvatska jako gastronomické destinace, což je pro nás nesmírně důležité, protože jsme turistická země, řekl Kovačević.

Čtyři chráněné chorvatské prosciutto

Istrijský pršut nese označení původu a Krk, Drniš a dalmatský jsou registrovány s chráněným zeměpisným označením.

Řekl, že podle Institutu pro cestovní ruch připadá 25 % celkových výdajů turistů v Chorvatsku na jídlo a pití, což znamená, že za jídlo a pití se vydává více než 3,6 miliardy eur. A je jasné, že pršut zde má své místo, poznamenal Kovačević s tím, že pršut patřil k tradičním výrobkům, které jsou mezi moderními turisty obzvlášť trendy.

Hledají podle něj únik od masové turistiky a autentický zážitek, takže konzumace takových produktů je nejlepší způsob, jak poznat životní styl, kulturu a tradice lidí, kteří v této oblasti žijí.

Kovačević se také vyjádřil k výzvám při výrobě prosciutta a upozornil, že Chorvatsko v současnosti pokrývá 52 % potřeby vepřového masa. Zaznamenáváme obrovský deficit zahraničního obchodu ve výši přibližně 300 milionů EUR a africký mor prasat, který jsme měli v loňském roce, ukázal, že máme další problém s neregistrovanými prasaty, takže bychom měli začít vytvářet novou strategii pro chov prasat a některé změnit. předpisy velmi brzy, řekl.

Dny chorvatského Pršutu se budou konat ve Splitu - událost, kterou si nesmíte nechat ujít

(Foto: Filip Brala/tisk)

Prezident Asociace Istrijského prosciutta Paolo Jelenić hovořil o klimatických změnách a poukázal na to, že seriózní výrobci tento problém řeší špičkovou technologií, aniž by zasahovali do tradičního přístupu.

Chorvatsko podle prezentovaných údajů vyrábí 500 000 kusů prosciutta a k pokrytí potřeb by jich potřebovalo dvojnásobek, přesněji chorvatskému trhu chybí dalších 500 000 kusů.

Kvalita chorvatského prosciutta nezpochybnitelná

V posledních deseti letech však výrobci investovali více než 50 milionů eur do nových zařízení a vybavení a kvalita chorvatského prosciutta je nezpochybnitelná, jak ukážou Dny chorvatského pršutu.

10. Dny chorvatského prosciutta se budou konat 19. a 20. dubna v hotelu International v Záhřebu, oznámil ve čtvrtek chorvatský klastr prosciutta.

6. dny chorvatského prosciutta

(Foto kredit: Filip Brala/press)

Tato akce, která se koná každý rok v jiném městě, propaguje čtyři produkty certifikované a chráněné na úrovni Evropské unie, včetně dalmatského a drnišského prosciutta, jediných ve Středomoří, které se ještě suší kouřem, uvedli. výkonný ředitel chorvatského klastru prosciutto Ante Madir.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *