Jak postupujete, když připravujete zelí, ať už do salátu nebo do jiného pokrmu? Máme na mysli detail související s praním: myslíte si, že stačí odstranit vnější listy, aby bylo možné zbytek použít bez oplachování nebo namáčení, nebo se domníváte, že je nutné jej ponořit pod vodu i poté, co rozsekat to?
Věřte nebo ne, tato otázka je kontroverzní, jak vidíte, pokud máte chuť googlovat. Měli jsme chuť, takže máme odpovědi. A na tom nezáleží, hlásí Slobodna Dalmacija.
Podle některých tedy úplně stačí odstranit vnější listy a zelí nastrouhat či nakrájet a použít dle libosti, jiní tvrdí, že by se mělo po nakrájení ještě umýt. Důvodem jsou drobné broučky, žížaly a slimáci, kteří rádi zalézají hluboko mezi listy. Někoho tato představa děsí, protože si myslí, že smývá chuť a tvrdí, že coleslaw nikdy nebude tak dobrý, když do něj dáte mokré zelí. Voda prý zálivku naředí, takže salát bude nevýrazný.
Jako řešení se nabízí myšlenka předem namočit zelí ve slané vodě – tedy před krájením. Slaná voda vyžene všechny malé vetřelce, a aby se to neprojevilo na chuti, stačí hlávku zelí před zahájením krouhání dobře protřepat.
Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com
slobodnadalmacija.hr