- podle chorvatského týdne
-
v
Zprávy
Kousla vás letos v létě ryba v chorvatském moři? Není to nic neobvyklého.
Letos v létě došlo k několika případům „útoků“ pražmy osedlané na plavce. I když některá kousnutí mohou být silnější a mohou dokonce zanechat jizvy, není třeba se obávat – je to normální jev.
Ivica, který si hrál se svými dětmi v mělké vodě, ucítil kousnutí.
„Ryba mi začala jemně okusovat patu. Zpočátku to byla jen lehká kousnutí, která mi moc nevadila, ale pak byly agresivnější a nakonec se mi podařilo utrhnout mi kus kůže z nohy,“ řekla Ivica. Dnevnik.hr.
To se stalo právě tam, kde měl jizvy, které tyto ryby, jak se zdá, obzvlášť přitahují.
„V tomto teplejším období roku se jejich metabolismus zrychlí a začnou hledat další zdroje potravy. Jedním z nich je odstraňování parazitů z větších ryb nebo savců, takže se pro ně lidé stávají docela vhodnými. Vidí krtky, bradavice a rány, a když si všimnou rány, je to pro ně největší pokušení okusovat,“ říká odborník na ryby Pero Ugarković.
Není třeba se bát. Tyto ryby jsou stálými obyvateli Středozemního moře a Jadranu, což je druh zvyklý na lidi a plavce, a nejsou nebezpečné.
„Vrhají se dovnitř a na rozdíl od ryb se zuby, jako je cejn, nemají stejný druh zubů. Prostě do vás narazí a vezmou si malinké okusování kůže, které je celkem neškodné. Doporučil bych, aby se lidé s otevřenými ranami vyhýbali vstupu do moře, kvůli nim samotným,“ vysvětluje Velimir Vrzić, potápěč a podmořský výzkumník.
Cejn sedlatý jsou stříbřitě šedé ryby s černým prstencem na kořeni ocasu. Pro rybáře jsou běžným úlovkem.
Lidija je zná a zná všechna jejich tajemství.
„Cejn sedlatý je aktuální ryba, chytá se v noci a v proudech. Připravujeme ji grilovanou nebo vařenou, ale musí to být pěkné, velké kusy a je jich spousta – jen je potřeba trpělivost a vytrvalost,“ řekla Lidija Vidas, rybářka z rybářského klubu Tunera v Jadranovu.
Plavci znají i kousnutí od jiných malých ryb v moři. Poselství je jasné – chraňte Jadran, protože oteplující se vody z něj postupně dělají domov nových, nebezpečnějších druhů, na které nejsme zvyklí.
Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne
Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com
croatiaweek.com