První háčky a chřest jsou již nabízeny a cena? ‚Maličkost‘!





První háčky a chřest se začaly prodávat již první březnový víkend. I když jsou drahé, první háčky a chřest jsou čistý luxus. Šaroga, která je mnohem ceněnější, se na trhu a v dubrovnických buticích se zeleninou často prodává ve směsi s háčky. Malý míček, většinou háček, po uvaření se do něj vejdou dva kalhoty a jeho cena je až 4,59 eur.

Zde se většinou jen krátce povaří v osolené vodě, dochutí olivovým olejem a octem a jedí s vejci a jarní cibulkou.

Jak píšou Konavala muzea a galerie na svém blogu „Co se moc neví, je to, že plody háku dozrávají během letních měsíců a právě červené bobule jsou jedovaté. To potvrzuje i další francouzský název této rostliny, raisin du diable, doslova přeloženo ďábelský hroznový. Když už rostlina není jedlá, poupata se rozpouštějí a dávají červené bobule, které jsou jedovaté, mírnější není ani kořen rostliny. I když je v lidovém léčitelství známá jako lék na revmatismus, jsou potřeba bohaté zkušenosti sbírám ho, protože může docela spálit kůži.“





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *