Studenti na chorvatském ostrově vyrábějí karobový sirup, želé, sušenky a další lahůdky





Studenti na chorvatském ostrově vyrábějí karobový sirup, želé, sušenky a další lahůdky

(Foto kredit: Studentské družstvo „Bravura“ – Vis)

ZÁHŘEB (Hina) – Karob, středomořská rostlina po staletí ceněná jako potravina, byla na ostrov Vis přivezena ve 4. století Řeky, později však ztratila svůj význam, ale jeho roli obnovili studenti střední školy Vis Antun Matijašević. Karamaneo prostřednictvím družstva Bravura.

Družstvo bylo založeno před 11 lety místními učiteli, kteří chtěli ve svých studentech rozvíjet podnikatelského ducha a pečovat o dědictví ostrova.

Vzhledem k tomu, že Vis je bohatý na rohovník, z iniciativy Krajské veřejné instituce pro koordinaci a rozvoj RERA, která uznala práci Bravura, začali pracovat s touto velmi užitečnou rostlinou.

Studenti na chorvatském ostrově vyrábějí karobový sirup, želé, sušenky a další lahůdkyStudenti na chorvatském ostrově vyrábějí karobový sirup, želé, sušenky a další lahůdky

(Foto kredit: Studentské družstvo „Bravura“ – Vis)

RERA je brzy začlenila do projektu středomořské stravy, kde pracovali na projektu autochtonních potravin, a na škole se pořádaly workshopy, kde je učili podnikatelé a majitelé rodinných farem.

Učitelka Emilija Jončić říká, že v Komiži existuje původní odrůda rohovníku zvaná Komiški tust nebo Komiški krupni rogač a tvrdí, že je zde nejstarší rohovník na světě.

Studenti na chorvatském ostrově vyrábějí karobový sirup, želé, sušenky a další lahůdky

(Foto kredit: Studentské družstvo „Bravura“ – Vis)

Na Visu je dnes mnoho plantáží rohovníkových arboret, jejichž exempláře jsou starší než 500 let, řekl Jončić.

Od sirupu a marmelády až po karobové sušenky

Žáci zpočátku sbírali rohovník v okolí školy, část nakoupili od zemědělského družstva, poté se mohli pustit do výroby.

Studenti na chorvatském ostrově vyrábějí karobový sirup, želé, sušenky a další lahůdkyStudenti na chorvatském ostrově vyrábějí karobový sirup, želé, sušenky a další lahůdky

(Foto kredit: Studentské družstvo „Bravura“ – Vis)

„Nejprve jsme vyrobili karobový sirup, který se používá jako dresink a nápoj. Místo cukru jsme do sirupu použili med. Nezůstali jsme jen u toho, karobovou marmeládu jsme udělali z moštu, který zbyl ze sirupu.

Studenti na chorvatském ostrově vyrábějí karobový sirup, želé, sušenky a další lahůdkyStudenti na chorvatském ostrově vyrábějí karobový sirup, želé, sušenky a další lahůdky

(Foto kredit: Studentské družstvo „Bravura“ – Vis)

Tyto dva produkty jsme vyrobili pro projekt RERA,“ říká Jončić.

To vše produkují ve své škole.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *