Zátoka Mali Ston zasáhla bezprecedentní úhyn slávek






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Farma mušlí v zálivu Mali Ston

Mušlí farma v Bay of Mali Ston (Foto: Modzzak/Public domain)

V zátoce Mali Ston dochází k bezprecedentnímu hromadnému úhynu slávek obklopený poloostrovem Pelješac a pevninou v Chorvatsku, HRT ohlásil.

Chovatelé měkkýšů to připisují vysokým teplotám moře. Od včerejšího rána kontrolují svá místa, aby posoudili škody, které podle předběžných odhadů dosahují téměř 80 procent v zátoce Brijesta, která je známá rozsáhlou produkcí měkkýšů.

Bratři Lazićové, kteří chovají slávky na zhruba deseti hektarech, přišli o téměř devadesát procent svých zásob.

„Je to bezprecedentní katastrofa. V tomto oboru jsme 25 let, celý život a generace před námi. Nikdy jsem o ničem takovém neslyšel,“ řekl Zdravko Lazić HRT.

Úmrtnost mušlí kvůli bezprecedentnímu mořskému horku?

Chovatelé měkkýšů mají za to, že na vině je extrémní horka na moři, která v této oblasti nemá obdoby.

Zaznamenali jsme teploty 29,6 stupně Celsia. Jsem si jistý, že občas dosahovala přes 30 stupňů,“ řekl Vicko Lazić.

Od včerejšího rána jsou zoufalí farmáři na různých místech v Brijestě. Říká se, že ústřice se drží, ale mušle umírají.

„Nevím, co mám dělat. Úplně mi klesly tržby a odcházím na neplacené volno. Co mám teď dělat?“ posteskl si Ivica Baćin.

„Když vidíte, jak to bylo, bylo to – Bůh nás chraň. Všude mrtvé mušle, člověk neví, co dělat. Vytáhneš padesát kilo a zbyde ti třeba deset nebo patnáct. Prostě nevíte,“ řekla Mila Prlaguzić.

Ústřicová směs

Mušle z Mali Ston Bay jsou vyhlášené

Zátoka Bistrina zůstává nedotčena, možná kvůli pramenům

Farmáři v zátoce Bistrina a sousedních zátokách neuvádějí ve svých oblastech žádnou úmrtnost. Situaci bedlivě sledují.

Specialista vysvětluje, že veterinární inspektor musí vše analyzovat a diskutuje o vlivu sladkovodních pramenů v oblasti Bistrina, které mohly mít příznivý vliv na měkkýše, na rozdíl od Brijesty.

(Foto: László Szalai/Public domain)

Ston (Foto: László Szalai/Public domain)

„Předpokládá se, že je kolem 11 stupňů Celsia. Když přitéká určité množství sladké vody o této teplotě, ochlazuje oblast, zejména v hlubších vrstvách, a snižuje riziko vysokých teplot. Ale to jsou všechno spekulace,“ řekla doktorka Ana Bratoš Cetinić z katedry aplikované ekologie na univerzitě v Dubrovníku.

Chovatelé měkkýšů odvracejí zákazníky a doufají, že jižní vítr ochladí moře

Chovatelé měkkýšů odmítají zákazníky. Trvají na prodeji pouze zdravých potravin a nechtějí nic zakrývat.

„Řekneš lidem situaci, a je to. Pokud budeme mít štěstí, budou dodávky v srpnu. Pokud ne, do odvolání tu nikdo nebude, a tak to prostě je,“ řekl farmář Antonio Prlaguzić.

Mluví optimisticky: „Přežijeme.“ Přiznávají, že nikdy nedoufali více v jižní větry, které by ochlazovaly moře.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *