Chorvatsko blízko vítězství v boji o ochranu prosecca





Chorvatsko blízko vítězství v boji o ochranu prosecca

(Fotokredit: Silverije/CC BY-SA 4.0)

Poté, co Evropský zemědělský výbor a Evropský parlament přijaly nařízení o zeměpisných označeních, se chorvatští vinaři přibližují k dosažení cíle ochrany názvu „prošek“, HRT ohlásil.

Toto nařízení vyvrací italský argument zakázat ochranu výrobků, které se svým jménem podobají jiným výrobkům, konkrétně jejich prosecco.

Bitva o návrat prosecca pokračuje. Dezertní víno Prošek pochází z chorvatské oblasti Dalmácie a vyrábí se technikou passito ze sušených hroznů.

Jméno tohoto dezertního vína téměř zmizelo po vstupu Chorvatska do Evropské unie.

Evropský výbor pro zemědělství otevřel cestu k dosažení tohoto cíle tím, že v prosinci přijal nařízení o zeměpisných označeních.

Podle zástupce Evropského parlamentu Tonina Piculy toto nařízení stanoví podmínky pro ochranu výrobků s podobnými názvy, známými jako homonyma, což je zásadní krok k ochraně prosecca pod vlastním jménem.

Lordan Ljubenkov, prezident Dalmátského družstevního svazu, vysvětlil, že prosecco může být povoleno za dvou podmínek: zajištění toho, aby nedošlo k záměně identity produktu na trhu, a aby jeho výroba měla určitou tradici, HRT řekl.

Prošek tato kritéria nepochybně splňuje, historické záznamy o několik století předcházejí ty prosecco.

Stejné nařízení v únoru schválil i Evropský parlament, zbývá jen poslední krok: čekání na rozhodnutí Evropské komise.

Během čekání na rozhodnutí se vinařství v Jadrtovaci u Šibeniku chopilo příležitosti uvádět na trh prosecco v Chorvatsku, aniž by vzalo v potaz italské námitky. Juraj Sladić, ředitel vinařství, vyjádřil naději, že toto vítězství ve vinařské „válce“ s Italy bude mít více významů, potenciálně obnovení staré slávy a zvýšení prodeje.

Chorvatsko blízko vítězství v boji o ochranu prosecca

(Fotokredit: Silverije/CC BY-SA 4.0)

O ochraně jména „prošek“ může být rozhodnuto už v červnu, tedy před vypršením mandátu orgánů Evropské unie.

Vinař Ivica Kovačević v rozhovoru ve Splitu vysvětlil pokles produkce prosecca navzdory jeho odlišnosti od prosecca.

Upřesnil, že výroba autentického proseku byla vždy omezena, přičemž nedávná specifikace dále snížila výrobu padělaných verzí.

Navzdory neúspěchům ve výrobě zůstává Kovačević optimistou, očekává kladné rozhodnutí Evropské komise a plánuje odpovídajícím způsobem zvýšit produkci prosecca.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *